Alexander Nevskij


På Kystcentret Thyborøn kan du se og opleve en udstilling om Alexander Nevskij, og på havnen i Thyborøn har vi det 5 tons tunge anker fra den russiske fregat liggende.

Historien om den russiske fregat Alexander Nevskij er historien om en af de store, dramatiske strandinger på den jyske vestkyst.  
 
Alexander Nevskij var en af den russiske flådes fineste fartøjer og var kun syv år gammel da den i september 1868 stødte på grund ud for Harboøre. Fregatten var på vej fra Piræus hjem til St. Petersborg med en besætning på godt 720 mand, ført af den finske kaptajn Oscar von Kræmer. Ombord var også zar Alexander II's søn Alexej, der var på en diplomatisk-politisk og navigationsmæssig uddannelsesrejse.  Fregatten var 90 meter lang, 17 meter bred og kunne bære 51 kanoner. Den var fuldrigget, men havde også en dampmaskine.
Et hårdt vejr natten mellem d. 24. og 25. september 1868 fik fregatten til at støde på grund. Tidligt om morgenen d. 25. sejlede lokale mænd fra Harboøre og Thyborøn ud for at komme besætningen til undsætning. Alle på nær fem mand blev reddet og efterfølgende indkvarteret hos lokalbefolkningen i nogle dage. Den lokale pastor gav husly til den unge Alexej, der som tak forærede fregattens harmonium til Harboøre Kirke. På den måde fik Harboøre Kirke sit første orgel, og var dermed ca. 40 år forud for andre kirker. Orglet blev solgt i 1875, men i dag er der stadig minder om Alexander Newsky i Harboøre Kirke. Ved opgangen til prædikestolen sidder et lille hus med løgkuppel, skåret ud af en træblok, der stammer fra Alexander Nevskij.  
 
Også i Thyborøn finder man tegn på Alexander Nevskij. I 1958 gjorde en vragfisker en ordentlig fangst – nemlig det 5 tons tunge anker fra den russiske fregat. Efter en lokal indsamling blev en ny egetræsstok sat på, og ankeret fik sin plads på byens og havnens mest centrale plads. I 2000 udskrev den daværende Thyborøn-Harboøre Kommune en konkurrence om et nyt logo for Thyborøn Havn. Vinderforslaget var Alexander Nevskijs anker sammen med kommunens våben. Et logo der i dag er kendetegnet for Thyborøn Havn.  
 
Vraget ligger i dag en km ud for høfte 41 på en dybde af 10-12 meter. Ifølge erfarne dykkere kan vraget i første omgang være svært at overskue, bl.a. fordi skoget er stærkt nedbrudt og flere steder viklet ind i trawl og garn. Midtskibs kan man se de store dampkedler og omkring dem de mange fyrpladser.
 
Se den omfattende udstilling om Alexander Nevskij på Kystcentret Thyborøn