August - Blåmusling


Blåmusling

Blåmuslingen er den mest almindelige ar i Danmark. Den har karakteristiske sort-blå-violette glatte ovale skaller med en bukkel i forenden. Den er udbredt i de danske farvande og findes både i saltvand og ferskvand. Den bliver op til 10 cm lang. Blåmuslingen ånder ved gæller. Den lever af plankton som den suger og filtrerer fra vandet, via et ånderør, som den stikker ud mellem skallerne.

Blåmuslinger samler sig i banker, og kan leve i klynger på havbunden eller sidde på pæle, sten og høfder. Der kan være op til 12.000 individer på en m2. Den beskytter sig mod fjender ved kalkskallerne, som den kan lukke fast sammen med to stærke lukkemuskler.

Blåmuslinger skal være levende, når du skal bruge dem. Skyl og børst muslingerne i koldt vand. Er de slået itu eller lukker de sig ikke, når man banker dem let mod køkkenbordet, skal de kasseres. Inden du koger dem skal du fjerne skægget, som sidder lige i åbningen. 

Under kogningen eller dampningen (ca. 5 min.) åbner skallerne sig, fordi lukkemusklen bliver inaktiveret. Hvis muslingen er lukket efter kogning, skal du kassere den. Blåmuslinger kan anvendes på utallige måder. Velegnet til at dampe, med eller uden lage. 

Der er mange anvendelsesmuligheder f.eks. marinere, ryge, stege eller grille blåmuslinger, skaldyrcocktail, stuvninger, supper og som garniture til fiskeretter.

opskrifter på blåmuslinger

Se flere lækre fiskeopskrifter på Fødevarestyrelsens side Alt om Kost

og 2 gange om ugen