Berit í Dalí og Malene Ebey Byskov


TALSTÆRKE KVINDER I EGET HUS

To driftige kvinder omdannede det gamle sømandshjem til moderne hotel og regnskabskontor på Thyborøn Havn.

Seaside Hotel og Ferielejligheder
Seaside Hotel og Ferielejligheder

Tekst: Helle Ringgaard
Foto: Henrik Vinther Krogh

Berit i Dali
Foto: Henrik Krogh
Berit i Dali Foto: Henrik Krogh

På hjørnet af byen og havnefronten i Thyborøn lyser en gul bygning. Det er en drøm om selvstændighed i tre etager med kviste og karnapper. Bygningen rummer et regnskabskontor, ni hotelværelser, fem ferielejligheder, en restaurant og et butikslejemål. Det er en gennemrestaureret, lokal investering i den evigaktuelle forbindelse mellem hav og land, som udgør Thyborøn.

Hovedkræfterne hedder Berit í Dalí og Malene Ebey Byskov. De driver Seaside Regnskab og Seaside Hotel og Ferielejligheder. I 2008 købte de sammen med en lokal erhvervsmand det tidligere sømandshjem for at være med til at skabe deres fælles fremtid. Ikke for at bevare fortiden.

Malene Ebey Byskov
Foto: Henrik Krogh
Malene Ebey Byskov Foto: Henrik Krogh

”Ingen af os havde tilknytning til Sømandshjemmet. Vi havde selvfølgelig været her til begravelser, som alle andre, men ellers kom vi her ikke. Mange af vores gæster har til gengæld minder herfra, og det er skønt, hver gang de deler en ny bid viden med os. For eksempel er vi kommet til at holde meget mere af de blå kakler, som maleren havde valgt at lade overleve i restauranten, efter vi fik at vide, at det var en slags souvenir, som fiskerne forærede sømandshjemmet, når de havde haft en tur til Holland”, fortæller Malene Ebey Byskov og Berit í Dalí.

 
IMPULSKØB

Thyborøn Sømandshjem blev indviet i 1917 og fungerede i mange år som landfast hjem for havets folk og socialt omdrejningspunkt for byen. Det blev stiftet og drevet af Indre Mission indtil 2008.

Da var sømændene for længst fulgt med tiden; de tog hjem til familien mellem hyrerne og overnattede ellers ombord i skibenes bekvemme kahytter. Husets andensal med fisker- og pigeværelser lå tom og ubrugelig. Fester og sammenkomster var også blevet svære at få overskud af uden spiritusbevilling.

De 3.425.000 kroner, det tidligere sømandshjem gik for i hammerslag, var et impulskøb i den tunge ende. Udbudsrunden nærmede sig sin slutning, da Per Mollerup, en kunde på deres tidligere arbejdsplads, spurgte, om Malene Ebey Byskov skulle med på slutsedlen eller ej, når han afgav bud.

”Morten og jeg ejer et par udlejningsejendomme, og det vidste Per Mollerup, så han havde været ved os før. Men den dag på kontoret så Berit og jeg hinanden i øjnene hen over skrivebordet – og slog til. Det føltes naturligt, fuldstændig rigtigt og ret vildt!”, fortæller Malene Ebey Byskov.

Sømandshjemmet blev overtaget i drift. Der boede gæster på værelserne, og det blev der ved med, så længe som muligt under den store, gennemgribende ombygning. Så mens Malene Ebey Byskov gik på barsel med sit tredje barn, sad Berit í Dalí blandt murbrokker og ordnede regnskaber foran en varmeblæser. Også hun er mor til tre lidt ældre årgange; hendes ældste søn stilede mod universitetet.

”Bortset fra da vi skulle fortælle vores super arbejdsgiver og jordens bedste læremester, at vi ville starte for os selv, har det været sjovt hele vejen igennem. Vi har jo taget vores fag med os. Vi kender tallenes verden og kan se gennem de røde tal og længere ud i fremtiden. Vi investerer langsigtet i vores egen arbejdsplads, og det skal være lysten og ikke pengene, der driver værket”, siger Malene Ebey Byskov.

”Vi har skabt en model, der fungerer, så vi er på Seaside-kontoret fra 8-16 uden spildtid overhovedet. Og så har vi endda ikke tid til selv at gøre rent på værelserne længere”, smiler Malene Ebey Byskov.

HAVNENS HÅNDVÆRKERE

Nogen tillægsuddannelse i turisme og hoteldrift har revisorassistenterne ikke taget. De har været på inspirationsbesøg og følger levende med i turist- og handelsstandsforeningernes tiltag og tilbud. Derudover er strategien smilende, godt tilpas og enkel: På Seaside er de bedste værelser og lejligheder altid i brug.

Dels fordi man hjemmefra har lært, at det er sit bedste, man skal dele med andre. Dels fordi man er stolt af de store, lyse rum - og hvorfor i øvrigt holde fornuftige, sparsommelige gæster væk fra det bedste huset kan byde, hvis man gerne vil have dem til at komme igen?

”Når gæster en gang har haft et værelse med udsigt over kanalen og er vågnet til en kutters dunkende motor, så overvejer de aldrig igen, om det er værd at spare de ekstra 100 kroner”, tindrer Malene Ebey Byskov fornøjet.

Fra hotelhjørnet ser de to kvinder med interesse og tilfredshed på den fremspirende turisme i Thyborøn. De er dog ikke i tvivl om, at det er og altid vil være et bi-erhverv i forhold til fiskeriet.

”Der er sket en stor udvikling, og med NorthSeaLivings initiativer kan der komme til at ske endnu mere. I vores første sommer med hotellet for tre år siden var hovedgaden støvsuget for mennesker efter klokken 17. Nu bliver gæsterne i byen og spiser aftensmad. Men de kommer jo, fordi fiskeriet er her. Fordi livet på havnen er ægte. Uden fiskeriet ville vi heller ikke være her. Hverken som regnskabskontor eller som hotel. Det er fra havet købekraften i byen kommer; går fiskeriet dårligt, holder man igen på pengene. Både i butikkerne og ombord på skibene. Så kommer der ingen håndværkere til havnen, og det er det arbejdende folk, hotellet primært lever af, ikke feriegæsterne. Fra midten af juli og august ud kunne vi nemt bruge dobbelt så mange værelser, men turistsæsonen er meget koncentreret”, lyder analysen fra begge sider af Seaside.

Hotel Seaside har udsigt over havnen i Thyborøn
Hotel Seaside har udsigt over havnen i Thyborøn

Teksten er et uddrag af en større artikel, som Magasinet Lemvig.nu bragte i marts 2012. Hele artiklen kan læses som pdf herunder eller i online-versionen af Magasinet (02-2012).

Hent Adobe Flash player
Malene Ebey Byskov & Berit i Dali