Hesterejer


Hesterejen skal udfordre danskernes madvaner

Til trods for at hesterejen fanges i et stort antal ved den jyske vestkyst, er det de færreste danskere, der kender den lille, men yderst velsmagende reje. Dette er et projekt under Konsumfisk i Thyborøn nu igang med at ændre på.

Hesterejen fanges på lavt vand langs den jyske vestkyst fra Thyborøn i nord til Rømø i syd. Der er i øjeblikket 26 fiskeskibe, der fanger hesterejer i Danmark, og hver især beskæftiger de to til tre mand, mens stort set al fangsten går til eksport. Hesterejefiskernes højsæson er forår og sommer, hvor de fanger rejer både nat og dag. De bruger bomtrawl og sejler helt ind mellem sandrevlerne for at fange rejerne.

På de ældre rejetrawlere foregår hele processen ved håndkraft, men på de mere moderne skibe sørger redskaberne for, at rejerne kommer op og bliver sorterede, hvorefter de koges kortvarigt, bliver afkølet med havvand og endelig havner til pakning i lasten. Rejerne pakkes i poser á fem til ti kilo og lægges på køl, inden de landes og køres til nærmeste rejefabrik i land, hvor de sorteres og pakkes.

Projekt Hestereje

- De projekter, vi opretter herude vestpå, flytter noget og skaber værditilvækst for produkterne. Før fangede fiskerne deres fangst og landede den uden at tænke nærmere over, hvad den skulle bruges til. Det har vi lavet om på nu, idet fiskerne er dybt involverede i projektet og går forrest i forsøget på at udbrede kendskabet til hesterejen, fortæller projektleder Heidi Ebey Grønkjær.

En af grundene til, at hesterejen endnu ikke har vundet indpas i Danmark, kan skyldes dens størrelse, idet hesterejen er mindre og derfor vanskeligere at pille end for eksempel dybhavsrejen. Dertil kommer traditionen med fangst af dybhavsrejer, som gør, at fangstmetoderne og forarbejdningsprocesserne har gennemgået en mangeårig udvikling og derfor også er billigere end for hesterejen, hvor processen her i landet først lige er gået i gang.

Hesterejen er en værdsat spise i blandt andet Holland, Belgien og Tyskland, hvor den har været på menukortet siden 1700-tallet. I fiskebutikkerne i Hvide Sande sælger de sommetider hesterejer, og de tyske kunder vælger dem altid fremfor dybhavsrejerne. Selvom projektet med at markedsføre hesterejer i Danmark stadig er på udviklingsstadiet, går der forhåbentlig ikke længe, inden hesterejen også når til de danske spiseborde.

Tekst: Eva Jafke