Kokkeskolen


Kokkeskole baseret på nordsø-livet

Projekt NORTHSEALIVING åbner for smagsoplevelser, nye færdigheder og muligheder i Thyborøn
 
Foto: Henrik Vinther Krogh
Tekst: Helle Ringgaard
Rækken af mennesker med store, sorte forklæder står foroverbøjede og koncentrerer sig om at rulle med bambusmåtter. Ikke for fast, ikke for løst. ”Som håndterede I en skrøbelig fugleunge, der hverken må flagre sig fri eller klemmes til døde”, som sushi-entusiasten Lars Mikkelsen udtrykker det. Han er sammen med Jens Peder Damgaard, ejeren af sushi-kæden Yutaka, gæstelærer på aftenens kursus i NORTHSEALIVING’s kokkeskole.

Godt 20 kursister har gjort turen til Kystcentret Thyborøn for at blive klogere på den japanske delikatesse og mere fingerfærdige til selv at håndtere klæbrig ris, sprøde grøntsager og rå fisk. De, som har kørt længst, kommer fra Hvide Sande i syd og Viborg i øst.

Om aftenens frembringelser i alle tilfælde står mål med sushi-restauranters udbud af maki, urmaki og nigiri er underviserne hensynsfulde nok til ikke at kommentere under den afsluttende fælles middag. Men selvgjort er velgjort, og stolthed kan være et glimrende krydderi på nye smagsindtryk.

Rogn i marts

Kokkeskolens række af selvstændige kurser begyndte en lørdag i november med hele, rå sild og selvkogt marinade. Den udviklede sig videre med tangplader, ris og rå fisk i januar. I marts satser NORTHSEALIVING’s kokkeskole på en gourmetweekend med stenbidderen og dens rå, sartrosa rogn i centrum. Deltagerne får tilbud om en hel weekend med undervisning, udflugter, wellness, fuld forplejning, overnatning – og forudbestilling af, hvor mange gram rogn, de vil tage med hjem. ”Vi annoncerer blandt andet kurset i dagbladet Politiken og er meget spændte på, hvor stor interesse vi kan vække hos et storby-publikum”, siger projektchef Gunhild Brynning

Madglæde

En række kurser under kokkeskole-temaet har været afviklet i Thyborøn. Kurserne har haft forskelligt indhold og pris.

”Hidtil har kurserne været rettet mod voksne - både private og professionelle - deltagere, men i årets løb vil vi også henvende os til børn. Mennesker med interesse for madlavning og glæde ved god mad kommer i alle størrelser”, siger Gunhild Brynning.

Fælles for kurserne har været, at de tager afsæt i lokale råvarer og traditioner for selvforsyning.

”Thyborøn har så mange muligheder at vælge mellem; det er en udfordring at begrænse sig”, siger projektchefen, der meget gerne vil lokke de dygtige, lokale kokke ud af deres køkkener og frem som undervisere.

Kurser i fiskefond og suppe, tørfisk, pighvar og andre fladfisk, skaldyr og krabber står og simrer. Landjordens nøjsomme og vitaminrige råvarer byder sig også til med havtorn, hyben og rabarber. Endelig har projektudviklerne kig på den lokale stolthed: småkage-specialiteterne.