Kystcentret Thyborøn


Oplevelser med sand, vand og forstand

Gennem leg og oplevelser formidler Kystcentret i Thyborøn viden om naturens kræfter i kystområder
Temaet slås an allerede udenfor Kystcentret: Ud fra en højtaler lyder mågeskrig og bølgeskvulp!  
 
Jo, den er god nok, her handler det om kysten og naturen omkring den. Vi er så tæt på Vesterhavet, vi kan komme uden at blive våde. I luften smager man saltet fra havet og vinden rykker i håret. Man fornemmer, at naturens kræfter er stærke, og indenfor i Kystcentret er der syn for sagen.
 
Siden midten af 1990’erne har der været talt om leg og læring som et mantra for undervisning. Læring gennem leg. Oplevelsescentret i Thyborøn står som et skoleeksempel på denne pædagogik. Stedet er bygget op af interaktive stationer, hvor man som gæst selv sætter gang i tingene.
Bølgende konkurrencer
Her træder man, via et vippebræt, bølger i gang og ser hvilken energi, der kan komme ud af det. Jo større bølger, jo flere røde lamper tændes af bølgeenergien. Er man to, kan man konkurrere om at få flest lamper tændt, og udfaldet viser sig som en overraskelse…
 
Et andet sted starter man en bølgebevægelse i en kæmpe fjeder, der hænger i loftet, og man ser, hvordan svingningerne forplanter sig i omtrent evigheder.
 
Med vind gennem små rør på modsatte sider i et lille bassin, kan man konkurrere om at blæse bolde frem og tilbage over vandet. Børn kæmper søslag med de røde bolde, så vandet står op om dem i kampens hede.
Hænderne kan synke ned i kviksands bundløse mareridt. Et andet sted starter en vindmaskine ved et tryk på en knap, og en bunke sand flyttes sandkorn for sandkorn foran ens øjne.
 
Oplevelser og erfaringer, der kan tages med og give forståelse for de vældige kræfter naturen rummer og forståelse for, hvordan de kræfter påvirker vores verden.
Sanserne udfordres
En forælder, der arbejder i en børneinstitution i Holstebro, er på besøg med sine to børn på fem og syv år. Han mener, at det er et spændende og sjovt sted at komme med sine børn:
 
”De kan selv gå rundt i centret og eksperimentere og prøve de forskellige ting. De bruger sanserne til at lære om det, der sker ude i naturen”.
 
Sønnen Nikolaj på fem er meget optaget. Han viser rundt og forklarer:”Her er en hule med fortælling, og her kan jeg selv styre et skib på vandet”.
 
”Hulen” viser sig at være kabyssen på en lille kutter. Der er mørkt og lidt skummelt, og gennem en radio fortælles der om sansestien, der udgår fra skibskøkkenet gennem en lem. Herfra går man rundt på forskellige underlag og mærker med fødderne forskellen på sand, marehalm og fiskenet. Man lugter, føler og ser; sanserne udfordres, og de skærpes yderligere i det mørke, som en del af stien ligger i.
De omtalte skibe, man selv kan styre, ligger i et stort bassin, og fra forskellige styrepulte, kan man lege styrmand og navigere skibene rundt mellem hinanden og forsøge ikke at sejle på grund. Det er slet ikke så let, skulle jeg hilse og sige. Men sjovt, det er det!
 
Ida Kirk, der sælger billetter i centret, fortæller, at der er mange børn i Thyborøn, der har årskort, og at de jævnligt kommer for at sejle med bådene og prøve de mange muligheder.
Vind, vejr og vand på flere sprog
At havet rummer voldsomme kræfter, vidner historien om den russiske fregat Alexander Newskys forlis en stormfuld nat i 1868 om. En afdeling er helliget skibets historie.
 
Her står en tysk kvinde og læser den informative tekst om forliset. Alle tekster findes på både dansk, engelsk og tysk. Den tyske turist fra Heidelberg, der er på besøg med sin familie, fortæller at det ikke er første gang, de er i Kystcentret. Mens hun læser om Alexander Newsky, er børnene i gang et andet sted i centret.
 
Står man stille og lytter til de mange gæster, hører man lyse børnestemmer og deres forældre og bedsteforældre og sprogene dansk, tysk og engelsk. Alle aldre er repræsenteret, og alle ser ud til at være optaget.
Nye tiltag
Op til sæsonens åbning i år blev der arbejdet indædt på flere nye tiltag: I en bunker lige udenfor fra Anden Verdenskrig er der etableret en minibio og plancheudstilling om Skildpaddespionen. I autentiske omgivelser fortælles der om den unge spion, der om dagen var arkitekt for tyskerne og om natten var med i modstandsbevægelsen.
 
En anden nyskabelse er Kystterrariet, der rummer mange af de dyr, der lever i naturen omkring os i Vestjylland – frøer, snoge og hugorme er blandt de dyr, som vi hører om, men ikke så tit ser i virkeligheden.
 
Centerleder Karen Marie Pedersen fortæller med begejstring om de tre måneder, arbejdet med de nye tilbud varede: ”Vi arbejdede fra morgen til aften, og Thyborøn-boere kom og bankede på og tilbød deres hjælp. Det var fantastisk at mærke den opbakning!”.
Tekst: Ane Wöhlk
Foto: Henrik Vinther Krogh
 
Læs mere på www.kystcentret.dk