Rav-Ost


Ost sælger egnen

Vesterhavsosten fra Bovbjerg har givet osteelskere i hele Nordeuropa mulighed for at skære sig et stykke af vestkysten til brødet. Lokale landmænd og Thise Mejeri forsøger at gentage kunststykket med en rav-ost fra Thyborøn

Tekst: Erik Poulsen
Foto: Henrik Vinther Krogh

”Verdenspremiere i Thyborøn: Thise Mejeri sætter nu Thyborøn på det gastronomiske verdenskort”.

Der bliver blæst i basunerne, når det økologiske mejeri Thise i Salling skriver pressemeddelelse for at markere, at der er en ny, lokal ost på markedet. Og mejeriets Thyborøn Rav Ost fik da også i slutningen af februar et muntert og rørende ’release party’ på restaurant Mallemukken i Thyborøn med både sang, dans, borgmester-tale, rav-gaver og smagsprøver på osten, der bragt ind i en mælkekasse på en Puch Maxi.

Thise er god til at tilføje sine produkter en særlig fortælling, og historien om Rav Ost er også værd at fortælle: 15 lokale mælkeproducenter fra begge sider af Thyborøn Kanal leverer øko-mælk til den nye luksusost. Og hver gang, der bliver solgt et kilo ost, giver mejeriet en krone til Rav-Aage Prisen.

Det er en hæderspris, som Thise indstiftede i 2008 til minde om det livslange arbejde, som Aage Hansen – bedre kendt som Rav-Aage – gjorde for at bekæmpe forureningen af fjord og hav omkring Harboøre Tange. En kamp som Danmarks første miljøaktivist, der udløste et ridderkors til fiskeren og ravsamleren fra Thyborøn.

Verden skal kende Rav-Aage

”For os er Rav-Aage et stort forbillede. Han lod sig ikke blæse omkuld, selv om der ikke var opbakning hos dem, der var omkring ham. Det har vi også oplevet, og selv om der blæst omkring Thise Mejeri lige i øjeblikket, så vil vi fortælle både tyskere og englændere om rav-osten. Rav-Aage bliver verdensberømt på det her, og det har han sgu’ også fortjent”, sagde mejeriets salgschef Mogens Poulsen ved præsentationen.

Den var derfor i høj grad præget af historien om Rav-Aage, selv om hverken han eller Thyborøn som sådan har direkte forbindelse til mælkeproduktion og mejeridrift. Det takkede Lars Ebbensgaard, rektor på Lemvig Gymnasium, for i sin tale: 

”Det er Thises store fortjeneste at kæmpe for god natur og gode fødevarer. Tænk, at mejeriet har lavet en miljøpris i Aages navn - og nu en ny ost: Rav-osten! Vores egn mellem Vesterhav, Limfjord og Klosterheden er meget taknemmelige - vi har fået foræret et brand, som virkelig tæller”.

Ostehistorier

At en ost faktisk kan bruges til at sælge egnen, blev dokumenteret i ugerne efter premieren på rav-osten. I forvejen leverer ni af Thises lokale leverandører mælk til den særlige Vesterhavsost, der lagres i den salte luft ved Bovbjerg Fyr. Den har vundet gourmetpriser og fremhæves ofte som konge-eksemplet på, at københavnerne er villige til at betale en høj merpris for en fast kvalitetsost med en lokal historie.

Faktisk er Vesterhavsosten så populær, at Thise overvejer at opføre endnu et ostelager ved gården Gammel Damgaard på Bovbjerg, og både den nye og gamle ost fra Lemvigegnen er på vej ud på det tyske og engelske marked.

Det er ostehistorier, som alle FDB-medlemmer i denne måned kunne læse i magasinet Samvirke, og som luksus-supermarkedet Irma samtidigt fortalte i sit kundemagasin ”Krydderiet”.

Begge oste blev derfor også fremhævet, da Lemvig-Thyborøn Turistinformation og Struer Turistinformation i begyndelsen af denne måned udsendte et turisttillæg til dagbladet Politikken om at tage ”på eventyr i Nordeuropas spisekammer”. 

Så regn trygt med, at alle københavnere og nordsjællændere nu tror, at vi spiser faste, økologiske gourmetoste morgen, middag og aften!

Fakta

Vesterhavsost – gouda-type. Lagres i mindst 26 uger ved Bovbjerg Fyr. En ekstra lagret udgave, der har modnet i et helt år, ventes lanceret til næste år. Fedtindhold på cirka 29 procent.

Thyborøn Rav-Ost er hverken en Danbo eller Vesterhavsost, men minder mest om en svensk Herregårdsost. Lagres i mindst 14 uger. Fedtindhold på cirka 28 procent. For hver kilo rav-ost, der sælges, giver Thise én krone til Rav-Aage Prisen. Dog højst 250.000 kr.

Thise Mejeri ligger i landsbyen Thise, nord for Skive. Mejeriet er økologisk og Danmarks næststørste. Det sælger hver uge cirka 20 ton ost. Vesterhavsost og Rav-Ost sælges i blandt andet Kvickly, Super-Brugsen, Fjaltring Købmandsgård og Kystcentret i Thyborøn.