S/S Hermod


Vragene ligger som perler på en snor langs Vestkysten og har hver deres spændende historie. S/S Hermod er et af dem, og det vakte stor opstandelse, da dykkeren Gert Normann opdagede vraget 60 år efter skibets forlis - og identificerede det via skibsklokken.

Læs den spændende historie ...
S/S Hermods skibsklokke
S/S Hermods skibsklokke
Den 3. oktober 1927 herskede en orkanagtig storm fra nordvest. Blåvand radio modtager et radiotelegrafisk nødsignal fra kuldamperen S/S Hermod, der oplyser at den har skader på luger, opgiver sin position 56.25 nord 07.55 øst, men svarer benægtede på, at den har brug for hurtig hjælp. Radiokontakten forsvinder knap en halv time efter nødsignalet.

Bjergningsdampere sendes ud for at eftersøge S/S Hermod, der er en damper bygget af stål i 1922, med en bruttotonnage på 1947 tons, 80 m langt, 11,5 m bredt og med 7 vandtætte skot. Ombord var en besætning på 20 mand, heraf 17 danskere, to færinger og en tysker. Formanden for sømændenes forbund på den tid udtalte, at Hermod i forhold til skibets bygning havde en alt for lille besætning, og desuden havde skibet en dårlig konstruktion og havde ikke et godt navn blandt søfolk.  

De første tegn fra Hermod kommer i dagene efter d. 3. oktober, hvor et antal lugedæksler og en redningsbåd mærket Hermod driver i land i Thorsminde. Den 7. oktober driver flere lig i land i Ringkøbing og flere af besætningsmedlemmerne fra Hermod bliver identificeret. Damperen bliver ikke fundet. Ved et søforhør i december 1927 konkluderes det, at Hermod er forlist, alle besætningsmedlemmerne er omkommet og vragets placering er ukendt.  

Først 60 år senere, i 1987 bliver Hermod fundet af dykker Gert Normann, 21 sømil nordvest for det område, hvor man eftersøgte skibet i 1927. Det beskadigede skib har umuligt kunne drive så langt mod vind og strøm, inden det sank. Dykkere konkluderer derfor, at den sidst angivne position via den radiotelegrafiske melding må have været ukorrekt.  

Ifølge dykkere tyder det på, at skibet er gået ret til bunds med stævnen først, og dermed ikke kæntret som formodet. Det er formentligt gået så hurtigt, at ingen har nået at komme i redningsbådene, og de fleste ikke engang nået at komme ud af skibet.  
Det var ved hjælp af skibsklokken Gert Normann identificerede Hermod. Skibsklokken er i dag udstillet på Strandingsmuseet Sct. George i Thorsminde.
 
Kilde: Normann, Gert: ”Skibsvrag ved Vestjysken. Fra Thyborøn til Fjaltring” udgivet på Bollerup Boghandels Forlag.
Hent Adobe Flash player
Vragdykning